BEGINPAGINA

EMOES

Boomgaard
Emoekuikens
In kudde
Uitgebroken

Emoe foto galerij.Hier vindt u een verzameling van mooie tematische fotos van en over emoes. Mocht je zelf enkele fotos hebben en je wenst die aan de bezoekers van deze website te tonen, aarzel dan niet deze per email te verzenden naar webmaster@ostrich.be. Uw inzending zal dan worden gecontroleerd op kwaliteit en relevantie. Bij een positieve uitslag zal iedereen uw fotos nadien kunnen bewonderen op het net.

De redactieQueen Latiffa en Zoroaster onder de appelboom

foto : Lieven Pauwels ( Gouden EI juli 2007 )

In de boomgaard

Emoes kunnen gehouden worden in een boomgaard, zij zullen geen schade aanbrengen aan de fruitbomen voor zover het hoogstammen zijn. Alle bloesem en bladeren boven 1,8 meter zullen zij ongemoeid laten. Het loof en bloesem waar ze bij kunnen zal worden verorberd, daarbij wordt de stam niet beschadigd.

Naar beginemoe haan met kuikens

foto : Kris Stoffels ( Gouden EI juni 2006 )

Haan met kuikens

Bij de emoes is het de haan die de eieren uitbroedt. De hen legt zo'n 9 eieren per nest die de haan zal verbergen tot het nest volledig is. Wanneer de haan broeds wordt zal hij de eieren uitbroeden, gedurende al die tijd eet noch drinkt hij zodat hij het nest niet hoeft te verlaten om zich te ontlasten.

De emoekuikens blijven na het uitkippen nog geruime tijd onder de figuurlijke vleugels van vader haan, deze leert hen voedsel zoeken. In zijn natuurlijke omgeving pikt hij gedurende die tijd ook nog weeskuikentjes op.

Naar beginjonge emoes in groep gehouden ( 2592 x 1944 )

foto : Lieven Pauwels

Kudde emoes

Als de emoes nog niet de volwassen leeftijd bereikt hebben kunnen zij gemakkelijk in groep gehouden worden. Er is wel voldoende loop nodig opdat de jonge emoes hun natuurlijk zelf zouden kunen zijn en om elkaar indien nodig te kunnen ontlopen. Wanneer echter de adolescente emoes de leeftijd van 11 tot 13 maand bereiken beginnen de geslachtshormonen hun werk te doen. Scheiding van de dieren is dan aangewezen.

Naar beginuitgebroken emoe

foto : Lieven Pauwels

Op de loop

Wanneer de afspanning onvoldoende hoog is zullen emoes onder bepaalde omstandigheden graag het hazepad kiezen. Vooral in de paartijd worden de dieren onrustig en ontstaat er concurrentie tussen hanen en tussen hennen onderling. Het kan er soms spannend aan toe gaan, dieren gaan elkaar te lijf tot de rivaal buiten het bereik gekomen is. Zonder voldoende obstakels waar de dieren zich voor belagers kunnen verbergen wordt het een bloedige strijd waarvan de gevolgen voor de dieren soms niet in te schatten zijn. Een degelijk geplande configuratie van het terrein is daarbij een must zodat de dieren gerust zijn.

Naar begin